Científiques



Marie Curie (1867-1934)

Va nèixer a Polònia l'any 1867. Li encantava la física. Va estudiar física a la Sorbona de París. Es va casar amb en Pierre Curie, un professor de física a La Sorbona. Els Curie van descobrir els elements radioactius, el radi i el poloni, i van fer descobriments molt importants amb aquests elements. Després de la mort de Pierre, l'any 1906, Marie es converteix en la cap del Departament de Física. Va descobrir les propietats del radi i el poloni per atacar els tumors. Pels seus treballs va obtenir dos Premis Nobel, però l'Acadèmia de les Ciències refusà la seva admissió perquè era una dona.Els experiments de Marie Curie amb la radioactivitat van ajudar milions de persones, però també eren perillosos. Marie Curie va morir de leucèmia als seixanta-set anys.






PEPITA CASTELLVÍ I PIULACHS
DONES OCEANÒGRAFES


Va nèixer a Barcelona el 1935. És oceanógrafa i especialista en microbiología marina.
Es llicencià a la Universitat de Barcelona l’any 1957 i marxà a França on s’especialitzà en ocanografia. Va fer cursos pràctics a la Sorbona. L’any 1969 es doctorà en ciències biològiques a la Universitat de Barcelona.
Des de l’any 1960 treballa a l’Institut
Des del 1960 treballa a l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques, del qual n'ha estat directora el 1994-1995 i delegada a Catalunya. A partir del 1984 participà, d'una manera rellevant, en l'organització de la recerca a l'Antàrtida, i col·laborà en la instal·lació de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l'illa Livingston, de la que en fou cap del 1989 al 1993,[2][3] i que va permetre que Espanya entrés com a membre del Tractat Antàrtic (1988).


El 1994 va rebre la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona i el 2



MARIA ASSUMPCIÓ CATALÀ I POCH
DONES ASTRÒNOMES (1925-2014)




  1. Maria Assumpció Català i Poch, va morir a Barcelona el passat 3 de juliol de 2014. Havia nascut a la ciutat Comtal el 1925 i es va convertir des de 1971 en la primera dona que va ocupar un lloc d’astrònoma professional a la universitat espanyola. Dedicada a la docència des de 1952 fins al 1991, any que es va jubilar de la Universitat de Barcelona (UB), va compaginar l’activitat docent amb la d’investigació, la direcció de set tesis doctorals i onze tesis de llicenciatura, i l’observació astronòmica.
    La seva trajectòria científica es va iniciar com a becària i després com a ajudant en la secció d’astronomia del seminari de matemàtica de Barcelona, depenent del patronat Alfonso X el Savi del CSIC. Posteriorment, va anar a treballar a l’institut Henri Poincaré i al Laboratori de Dinàmica i Estadística Estel·lar, col·laborant en la càtedra especial de Tecnologies de l’Espai de la Universitat Politècnica de Catalunya. El 1970 va obtenir el seu doctorat en ciències, en la secció de Matemàtiques, per la UB, amb la tesi "Contribució a l’estudi de la dinàmica dels sistemes estel·lars amb simetria cilíndrica". Maria Assumpció Català va ser representant espanyola en la comissió 46 per a l’ensenyament de l’astronomia de la Unió Astronòmica Internacional durant 15 anys, i va formar part de diversos projectes d’investigació. També va ser autora de llibres de docència universitària i d’estudis d’història de la ciència i de divulgació en astronomia, tasca que va continuar desenvolupant fins als seus darrers dies.
    Desenes de promocions de la Universitat de Barcelona van rebre les seves classes. En altres centres es van utilitzar també els seus textos, com els seus cèlebres “Apunts d’Astronomia” que va escriure conjuntament amb el professor Orús, i que encara avui són vigents en nombroses universitats.
    El passat 21 d’abril va rebre la "Creu de Sant Jordi" de la Generalitat de Catalunya, un dels màxims reconeixements atorgats per la Generalitat per distingir els qui han ofert serveis destacats a Catalunya.
    Des del grup "Ella és una astrònoma", un dels projectes pilars de l’Any Internacional de l’Astronomia, van contactar amb ella fa uns mesos per a la gravació del programa "Mujeres en las estrellas", dedicat a les astrònomes pioneres a Espanya


    Font: Col·lectiu per la Igualtat de Girona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada